Jouw checklist voor een internationale verhuizing

Een verhuizing naar het buitenland is iets wat je niet dagelijks doet. Bij een binnenlandse verhuizing zul je al veel moeten doen. Verhuizen naar het buitenland is weer een stapje verder. In dit blog delen we wat tips voor op jouw checklist: wat komt er kijken bij een internationale verhuizing?

Waar ga je wonen?

Een eerste stap, nadat je een land hebt uitgekozen, is het zoeken van woonruimte. Dit kan tijdelijk zijn om in eerste instantie te wennen. Veel mensen beginnen bijvoorbeeld met huren en gaan pas kopen als zij zeker weten dat ze in het land willen blijven. 

Vanuit Nederland kun je zelf al op zoek. Bekijk bijvoorbeeld huizenwebsites en makelaars. En hoe zit het verder precies? Verloopt het hetzelfde als in Nederland of zijn er zaken waar je rekening mee moet houden? Houd er rekening mee dat het in Nederland vaak wel goed geregeld is en het in het buitenland soms wat rommeliger over kan komen. 

Het leren van de taal

Met de Engelse taal red je je in veel landen prima. Wanneer je echt besluit te emigreren, hoort het leren van de taal er toch echt bij. Niet alleen maak je het jezelf zo makkelijker, ook zul je als immigrant zo sneller geaccepteerd worden. 

Met een taaltraining kun je ervoor zorgen dat je de basis al begrijpt en voorzichtig kunt spreken. Dat is in eerste instantie belangrijk. Je zult merken dat je de taal het beste en snelste leert als je daadwerkelijk in het land bent. Dan moet je wel en gaat het gemakkelijker. Leg echter wel een basis voor jezelf. 

School en werk

Dit onderdeel is natuurlijk volledig afhankelijk van de reden dat je gaat verhuizen. Wanneer je juist verhuist voor een specifieke opleiding of baan, is dit deel gauw geregeld. Wanneer dit niet het geval is, zul je op tijd moeten beginnen met rondkijken en daadwerkelijk zoeken. 

Vraag jezelf hierbij af of jouw diploma daar net zo veel betekent als hier in Nederland. Wanneer het school of studie betreft, heb je ook wat uitzoekwerk. Bij een studie zul je je keuze gemakkelijker kunnen maken een school voor jonge kinderen. In dat laatste geval wil je toch dat je kinderen de juiste normen en waarden meekrijgen nu zij nog jong zijn. 

Goed verzekerd

Daarnaast zijn er nog flink wat dingen die je goed moet bekijken. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen. Moet je dat opzeggen of kun je deze meenemen naar je nieuwe land? Denk hierbij aan je opstalverzekering, maar ook ziektekosten, etc. 

Zorg ervoor dat je je hier al van te voren in verdiept hebt. Dit is niet iets wat je op het laatste moment of daar nog wil regelen. Wanneer je niet goed verzekerd bent, kan dit consequenties hebben waar je niet op zit te wachten. 

Je oude dag

Wist je dat je geen AOW meer opbouwt als je Nederland verlaat? Houd hier rekening mee. Wanneer je eenmaal met pensioen gaat, kan dit best een verschil opleveren. Je zult dit voortaan zelf moeten regelen. Ga je juist naar het buitenland om van je oude dag te genieten? Geniet ervan!

De verhuizing

Een professioneel verhuisbedrijf kost wat, maar neemt ook veel werk uit handen. Verdiep je hier dus goed in. En heb je alles geregeld, is het genieten van jouw nieuwe avontuur.  

Veel geluk gewenst!

Author

marketing@problemenkwijt.nl