my home services warm huis

Een koel huis zonder airco

Tijdens deze warme zomerse dagen wil je natuurlijk dat je huis lekker koel blijft. Steeds meer mensen kiezen ervoor een airco in het huis te installeren. Dat is ook niet gek als je kijkt naar de oplopende temperaturen van afgelopen jaren. Maar ook zonder airco wil je natuurlijk ook koel de zomer door komen. Hoe doe je dit? Wij geven je handige tips om je hoofd en huis koel te houden zonder airco.

Gooi de ramen open… en weer dicht

Zet ‘s ochtends direct nadat je wakker bent geworden, en het nog koel is buiten, alle ramen en deuren maximaal een uur tegenover elkaar open in je huis. Op deze manier ontstaat er een lekkere frisse wind door je huis. Zorg er daarnaast voor dat de ramen en deuren de hele dag zo dicht mogelijk blijven. Doe ook de gordijnen en luxaflex dicht aan de kant waar de zon staat. Hierdoor houd je de warmte grotendeels buiten en zal het een stuk aangenamer zijn in huis.

Vermijd apparatuur die warmte opwekt

Probeer warme lampen, kaarsen en andere apparatuur die warmte afgeven zo veel mogelijk te mijden. Als je buiten zit kan het uiteraard niet veel kwaad als je een paar kaarsen aan hebt gezet, maar binnen kunnen die paar kaarsen en lampen voor best wat extra warmte zorgen. Vermijd daarnaast ook het kookfornuis en de oven. Op zo’n warme dag is een quiche of lasagne misschien niet zo’n goed idee. Maak in plaats van een warme maaltijd vandaag eens een lekkere gezonde maaltijdsalade. De hitte van je oven en de pannen op het vuur zorgen voor veel extra warmte en zweetdruppels op je gezicht.

Doe lekker rustig aan

Maak je niet te druk. Werk je thuis met een schoonmaakrooster en is het vandaag weer tijd om te gaan stofzuigen? Pak die stofzuiger lekker op een wat minder warme dag en doe vooral rustig aan. De warmte die uit zo’n apparaat komt is ook niet bepaald koel. Daarnaast krijg je het van de lichaamsbeweging natuurlijk ook warmer. Ga liever rustig zitten met een lekker koud drankje en een goed boek.

Bescherm je hele huis tegen de zon

Doe overdag het zonnescherm naar beneden. Dit houdt de zon buiten je huis, maar een zonnescherm zorgt er ook voor dat er op een aantal plaatsen schaduw verschijnt op de buitenmuren van je huis, waardoor deze minder snel op zullen warmen. Vaak blijven de buitenmuren nog wel een aantal uurtjes nagloeien, nadat de zon verdwenen is. Overweeg ook eens om planten tegen je muur op te laten groeien om strategische plekken, of om een struik of boom houdt je huis in de zomer koel, en laat in de winter het felbegeerde zonlicht door.

Author

marketing@problemenkwijt.nl