Hoe moet je een tapijt schoonmaken?

Heb jij een mooi tapijt in huis? Dan wil je de schoonheid van je tapijt natuurlijk behouden. Helaas zijn tapijten in vergelijking met bijvoorbeeld laminaat of vinyl niet gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig stofzuigen verwijdert alleen wat stof. Maar hoe maak je het tapijt echt schoon? We begrijpen dat je niet bereid bent geld uit te geven aan (dure) schoonmaakdiensten. Daarom hebben we handige DIY-tips verzameld!

Bestrijd vlekken

Zitten er vlekken op het tapijt? Nadat de vlek is ontstaan, kunt u het tapijt het beste met veel warm water laten weken. Veeg de vlek voorzichtig af met een schone, droge doek. Werkt het warme water niet? Koop dan tapijtshampoo of tapijtreiniger en volg de instructies op de verpakking.

Maak het hele tapijt schoon

Wilt u het hele tapijt schoonmaken? Huur dan een stoomunit voor een paar uur. Dit kan in verschillende bouwmarkten. Vul de apparatuur met een goede tapijtreiniger en stoom het tapijt vervolgens in een rechte lijn. Stofzuig het tapijt grondig voordat u gaat stomen.

Doe het rustig aan

Het schoonmaakproduct heeft wat tijd nodig om te absorberen, dus zorg ervoor dat er niemand op het tapijt loopt totdat het tapijt weer schoon en droog is.

Test eerst

Het maakt niet uit welk reinigingsmiddel wordt gebruikt, test het eerst. Breng het bijvoorbeeld aan op een tapijt onder de bank. Zo weet u zeker dat het middel het tapijt niet laat vervagen.

Welke middelen kun je gebruiken om het tapijt te reinigen?

U kunt verschillende producten gebruiken om tapijten te reinigen. Goed nieuws: de meeste staan al bij je in de keukenkast!

Bakpoeder

Zitten er vlekken op het tapijt? Strooi zo snel mogelijk zuiveringszout over de vlek en giet er een beetje water op. Laat het een paar uur weken en droog het bakpoeder. Is de vlek vervaagd, maar niet helemaal verdwenen? Herhaal dit proces vervolgens.

Witte natuurazijn

Witte azijn met veel water mengen (verhouding 1:10). Doop een schone spons of doek met het mengsel en dep het tapijt schoon. Als je zachtjes kunt wrijven om te versnellen, probeer het dan voorzichtig.

Zuiveringszout

Zuiveringszout helpt bij het verwijderen van vlekken en onaangename geuren. Het zout kan het beste een nacht staan. Bestrooi voordat u naar bed gaat het hele tapijt en zorg ervoor dat niemand (ook huisdieren) op het tapijt kan lopen. Droog de volgende ochtend het hele tapijt grondig af.

Tapijtreiniger

In supermarkten en bouwmarkten vind je speciale tapijtreinigers. Deze middelen zijn meestal duurder dan de middelen die je thuis hebt, maar ze werken meestal sneller. 

Het tapijt ruikt: hoe zit het nu?

Uw tapijt kan een onaangename geur hebben. Bijvoorbeeld van huisdieren, vochtigheid of sigarettenrook. Hoe zorg je ervoor dat het tapijt niet stinkt?

Zuiveringszout

Strooi vers bakpoeder over het hele tapijt. Gebruik een schone, zachte doek om het zout voorzichtig op het tapijt te wrijven. Laat het 24 uur staan ​​en zorg ervoor dat er gedurende deze tijd niemand op het tapijt kan lopen. Dit geldt ook voor huisdieren. Stofzuig het tapijt vervolgens grondig.

Is de onaangename geur op het tapijt sterk? Behandel het tapijt vervolgens van tevoren met azijn. Maak een mengsel van 50% water en 50% witte azijn. Gebruik het om je hele tapijt schoon te maken met een schone spons of doek. Laat het volledig drogen en behandel het tapijt dan met zuiveringszout.

Stomen

Werken de bovenstaande tips niet? Huur dan stoomapparatuur en vul de stoomapparatuur met een speciale tapijtreiniger. Loop pas weer over het tapijt als het hele tapijt weer is opgedroogd.

Author

marketing@problemenkwijt.nl