Hoe richt ik mijn woonkamer in?

Een woonkamer inrichten doe je niet zomaar. Je moet er goed over nadenken aangezien het toch wel een van de belangrijkste kamers in het huis is. De kamer die het meest gezien wordt door gasten die over de vloer komen is waarschijnlijk de woonkamer. In de avond moet je er lekker kunnen relaxen na een zware dag. Misschien vind je het fijn om een bureau in je woonkamer te hebben of wil je ruimte voor je kindje om te spelen in bijvoorbeeld de speelhoek. Zo zijn er verschillende zaken waarop je moet letten bij de inrichting van je huiskamer. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Activiteiten

Bedenk wat de activiteiten zijn die in de woonkamer gedaan moeten kunnen worden zodat je de inrichting hierop aan kan passen. Bij de verschillende activiteiten horen verschillende eisen die in vervulling zouden moeten gaan bij de nieuwe inrichting van je woonkamer. Zo kan een activiteit zijn dat je moet kunnen lezen in de woonkamer. Eisen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld plek voor een leesstoel met een lamp en een boekenkast.

Plattegrond

Meet de ruimte op en maak een plattegrond met bijvoorbeeld schaal 1/25 of 1/50. Je kunt zo makkelijk de verschillende meubels die je wilt kopen of al hebt plaatsen in je plattegrond. Op deze manier heb je snel een overzicht over of de meubels qua afmetingen passen en hoe je ze het beste kunt indelen.

Licht

Over de juiste verlichting in de woonkamer moet zeker goed na worden gedacht. Een woonkamer waar te weinig daglicht binnenkomt oogt al gauw donker zonder dat hiervoor in de plaats de juist verlichting wordt gebruikt. Heb je zo’n donkere woonkamer waar weinig daglicht binnen komt? Dan zijn witte muren en lichtgekleurde meubels ten eerste een goed idee om dit te compenseren. Denk na ook over de basisverlichting die nodig is om genoeg licht te hebben. Zorg dat je niet recht in het licht kijkt als je ergens in de woonkamer zit en dat het licht niet op de tv schijnt wat zorgt voor een vervelende weerkaatsing. Er moet ook nagedacht worden over verlichting voor de activiteiten die plaatsvinden in de woonkamer zodat deze activiteiten goed uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan een leeslamp of verlichting boven de eettafel. Als laatste kan sfeerverlichting een geweldige toevoeging zijn aan je woonkamer. Met bijvoorbeeld verkleurbare LED-verlichting kan je de sfeer zo bepalen waar je op dat moment zin in hebt.

Author

marketing@problemenkwijt.nl