Bieden op een huis? Kies de juiste strategie
Heb je jouw droomhuis gevonden en sta je te popelen om die te kopen? Vandaag de dag is dat helaas zo gemakkelijk nog niet. De woningmarkt is behoorlijk overspannen en huizen werden nog nooit zo snel verkocht als nu. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om goed na te denken over het (eerste) bod dat je uitbrengt. Tegenwoordig zijn er echter verschillende biedstrategieën in omloop. Op sommige woningen kun je al niet meer op de ‘normale manier’ bieden. Heb je geen idee wat die verschillende strategieën inhouden? We zetten ze graag voor je op een rijtje.
1. De ‘normale’ manier
Bij de meeste huizen die in de verkoop staan gaat het bieden nog op de ouderwetse manier. De verkopende partij bepaalt de vraagprijs, jij doet een eerste bod dat vaak net iets daaronder ligt. Meestal volgt er dan een tegenbod en wordt er wat onderhandeld voor er een akkoord wordt bereikt.
2. Bieden via een inschrijving
Tegenwoordig wordt deze strategie steeds vaker toegepast, voornamelijk voor erg populaire woningen. Iedere geïnteresseerde mag in een bepaalde periode een bod indienen, zonder dat hij of zij kan zien wie er nog meer hebben geboden en hoe hoog die boden zijn. Je bod kun je na het indienen niet meer wijzigen. Zoals je begrijpt werkt deze strategie enorm prijsverhogend, maar het gevaar bestaat dat je al gauw geneigd bent om meer te bieden dan je jezelf eigenlijk kunt veroorloven.
3. Blind bieden
Is de concurrentie enorm groot? Dan is blind bieden ook een optie. Hierbij doe je dus een bod zonder dat je een woning daadwerkelijk bezichtigd hebt. Aan de ene kant kun je op deze manier de concurrentie voor blijven, maar aan de andere kant bestaat de kans dat de woning in het echt totaal niet aan de verwachtingen voldoet en vol gebreken zit.
4. Een bod ‘you can’t refuse’
Weet je 100% zeker dat je een huis wilt hebben en dat je hem kunt betalen? Dan kun je ook kiezen voor een ultiem bod flink boven de vraagprijs dat de verkopende partij eigenlijk niet kan weigeren. Ook hierbij blijf je de concurrentie voor, terwijl je de verkoper onder druk zet.
5. Bieden op een veiling
Huizen die heel snel moeten worden verkocht worden soms aangeboden op een veiling. Het voordeel hiervan is dat huizen vaak voor een bedrag weggaan dat flink onder de waarde ligt. Dat zit zo: eerst stelt de veilingmeester per opbod een prijs vast. Vervolgens begint het ‘afmijnen.’ Het bedrag gaat steeds verder omlaag totdat iemand ‘mijn’ roept. Die persoon mag er dan met het huis vandoor. Een kwestie van lef hebben en goed timen dus!
6. Bieden zonder ontbindende voorwaarden
Ontbindende voorwaarden zijn vastgestelde voorwaarden die een koop eventueel kunnen ontbinden. Voorbeelden hiervan zijn onder voorbehoud van financiering en onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Wil je meer kans maken op een populair huis, dan kun je ervoor kiezen een bod uit te brengen zonder ontbindende voorwaarden. Verkopers zullen dit waarderen omdat de verkoop voor hen veel sneller definitief is.
Schakel een aankoopmakelaar in voor het beste advies
Weet je niet precies wat voor jouw de beste strategie is? Of heb je advies nodig over wat het beste openingsbod is voor jouw droomhuis? Een goede aankoopmakelaar weet precies wat voor jouw situatie de beste keuze is. Met behulp van een aankoopmakelaar maak je je kansen een stuk groter, terwijl hij je ook behoedt voor het kopen van een kat in de zak. Het inschakelen van zo’n professional is dus een absolute must.